Smerte som kroppens språk

Langvarig smerte er kroppens måte å si noe viktig på. En form for kommunikasjon – som ofte blir misforstått, forsøk dempet av medisiner, ignorert, eller rett og slett bare er vondt og frustrerende.

Jeg tror mye av problemet ligger i måten vi forstår kroppen på.

I podcasten Leger om livet fikk jeg mulighet til å snakke om nettopp dette. Hva smerte egentlig er, hvordan så mange har kroniske smerter – og hvorfor jeg brenner for at vi skal vite hva vi faktisk kan gjøre for å få det bedre.

Responsen etter episoden kom ut har vært overveldende. Mange kjente seg igjen –  og at samtalen jeg hadde med Annette Dragland kan gi håp og retning, viser hvor viktig det er at denne kunnskapen spres. 

Én av tre nordmenn lever med langvarige smerter. Det tallet burde føre til at at vi som jobber med smertepasienter tenker nytt. For dette handler ikke bare om statistikk og små hverdagsplager – det handler om hele liv som begrenses.

Vi har lært å tenke at kroppen er nesten som en maskin – at noe enten virker eller er ødelagt, og må fikses. Men kroppen er ikke en maskin. Den er mer som et økosystem. Et samspill av mange selvregulerende systemer. Den trenger tilrettelegging for å gjøre det den kan best: tilpasse seg, reparere, finne sin fungering.

I episoden snakker jeg med Annette Dragland om hvordan vi i møte med smerte bør være nysgjerrige på hva som foregår. For smerte er ikke alltid et signal om reell fare. Det er en tolkning som utløser smerte. En helhetsvurdering fra kroppen og hjernen om noe som oppleves – og ofte handler det om langt mer enn akkurat det stedet det gjør vondt akkurat nå. Søvnen din spiller inn. Stressnivået ditt. Hva du selv tror om kroppen din. Hvilke erfaringer du har hatt før. Hvordan du puster, beveger deg, hvordan livet ditt ser ut. Og siden mange faktorer spiller inn, er det også mange faktorer man kan justere på for å oppleve bedring. Det er enormt spennende å få til.

Jeg deler også åpent om min egen opplevelse med prolaps i nakken, intense smerter, tap av kraft, operasjon, og at dette var en vanskelig fase. Selv med kunnskapen jeg har, kjente jeg på dette. Jeg tror det har gitt meg verdifullt perspektiv på hvordan jeg jobber og formidler til andre.

Min egen erfaring med operasjon og smerter var også en påminnelse om hvor viktig det er å komme i gang med noe aktivitet – innenfor det man tåler. Jeg kom heldigvis tilbake til jobb og hverdagsliv. Jeg måtte aktivt samarbeide med kroppen – i stedet for å kjempe imot signalene.

Jeg tror på små grep med stor betydning. Jeg tror på å hjelpe folk med å hente fram sine egne ressurser. Og jeg tror på at bedring handler om å gi kroppen mulighet til å spille seg selv god.

Noe av det aller første jeg foreslår – er å begynne med pusten vår. Det er et godt sted å starte. Slipp magen. Kjenne om ribbeina beveger seg når vi puster. Det kan virke lite, men det utgjør mye.

Hvis du ikke har hørt episoden ennå, finner du den der du hører podcast

Leger om livet #192. Med manuellterapeut Martin Hanstvedt.

https://open.spotify.com/episode/7Hempv6bzflSJPDbMl8MQp?si=9297b424f4fa4360

Del gjerne denne med noen du vet går med smerter, eller kanskje en følelse av håpløshet rundt egen helse. For det finnes alltid noe vi kan gjøre. Og veldig ofte kan små endringer – i pust, søvn, bevegelse eller tankemønstre – setter i gang kroppslige prosesser som gjør en større forskjell enn vi tror.